Пластмасова планета

    В този документален филм Вернер Бооте ни запознава с неизвестния материал, който използваме ежедневно. И ако се огледаме, ще видим, че в домовете си сме затрупани с предмети, произведен от този вездесъщ материал – пластмасата. Работата е там, че не само домовете ни са пълни с пластмаси, а цялата ни планета се задъхва от вече нежеланите от нас продукти.

   Когато австрийско-немският режисьор Вернер Боте започва да работи по филма си, пластмасата, която се прави от петрол, е навлязла навсякъде – от световната икономика до продукти за всекидневна употреба във всяко домакинство. Боте, чийто дядо е бил директор в предприятие от тази индустрия, пътува и интервюира химици, активисти и обикновени хора, за да открие не само каква колосална зависимост имат и развитите, и развиващите се страни от синтетичния материал, но и вредното влияние, което има пластмасата върху здравето на потребителите.

Докато материалът се разлага бавно, той излъчва токсини, причиняващи рак, мозъчни увреждания, астма и намаляване качеството на спермата. Въпреки че това е доказано от независими изследвания, трудността да се регулира тази индустрия идва от абсолютната секретност, която компаниите налагат по отношение на състава на химичните елементи в техните формули, и от силните лобита, които защитават „правото” им.

Бооте ще ни разкаже за невидимата страна на този материал, страната за която никой от индустрията, която го произвежда не желае да се шуми. Отровите, в които се превръщат компонентните на различните пластмаси, когато започнат да се отделят от стареещите или с нарушена цялост продукти. Какви са последствията за нас, за поколенията ни, за животните, птиците, рибите…?

Филмът може да изтеглите от тук, а субтитрите от тук. Приятно гледане!

3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here