неделя, 23 февруари 2020 г.

КУРС ПО СТРОИТЕЛСТВО С ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ НА 21-22 МАРТ 2020

За всички желаещи да усвоят теоретични знания и практически умения за строителство с естествени материали. Обучението обхваща теория и практика в рамките на два дни и ще се проведе от 9:00  (събота) до 16:30  (неделя) в местността Горен Крупец, близо до с. Извос, Белоградчишко.
  Линк към карта на местността.
http://wikimapia.org/#lat=43.6070722&lon=22.6540259&z=16&l=0&m=b


                                 ПРОГРАМА

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТ
  • Глината като строителен материал- свойства, тестване, добавки. Нормативи и топлоизолации. Елементи на сградата- основи, стени, скелет, покрив и др.
  • Строителни техники – паянтова конструкция, кирпич, плет, коб, трамбована глина и др. Реконструкция на стари сгради.
  • Детайли – зидове,арки, сводове, куполи, затревен покрив и др. 
  • Довършителни работи – подове, мазилки, боядисване и др.
  • Отопление- зидани печки, подово отопление (хипокауст)


ПРАКТИЧЕСКА ЧАСТ
  •  Направа на пресовани глинени блокове и кирпич. Зидане на стена и арка. Глинена мазилка. Глинен под. Глинени бои.
  •  Направа на стени от коб и трамбована глина.

Водещ: арх. Георги Георгиев

Максимален брой  участници– 6.

Такса за участие: 90 лв

Записване на: ultrajoro@abv.bg или тел. 0878947907

Предварително авансово плащане от 45 лв. може да направите по банков път или чрез пощенски запис( 3900 Белоградчик, до поискване). Банковата сметка е IBAN: BG19 UBBS 8002 1086 5514 30 BIC: UBBS BGSF ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД ГЕОРГИ СТЕФАНОВ ГЕОРГИЕВ 


Обедното хранене ще бъде обща грижа. Всеки ще донесе каквото обича.
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦА И ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ.

Мога да ви насоча към следните места за нощувка:
1 Къща за гости "Артес" в Белоградчик .https://www.facebook.com/pg/%D0%9A%D1%8A%D1%89%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%90%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%81-%D0%B3%D1%80-%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%87%D0%B8%D0%BA-324800327576024/photos/?tab=album&album_id=324812720908118
2.Вила "Джун" в с. Извос 0887098482
http://www.villajunbg.hit.bg/

В Белоградчик може да намерите и други възможности.

сряда, 6 юни 2018 г.

ПРОЕКТ НА ЦЪРКВАТА СВЕТА ПАРАСКЕВА В СОФИЯ


Чвртежите са от архива на арх. Антон Торньов от Музея на архитектурата във Велико Търново.






сряда, 30 септември 2015 г.

Електронната книга "СТРОИТЕЛСТВО С ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ" вече е завършена. Може да бъде изтеглена и разпространявана. Очаквам препоръки и въпроси, които да бъдат отразени в следващата редакция.  Препоръчвам ви да изтеглите файла и да го отворите с Adobe Acrobat.
Благодаря на Тома Белев и Генади Кондарев за помощта и подкрепата!

сряда, 18 март 2015 г.

ЗЕМЯТА КАТО ДЕКОРАТИВЕН МАТЕРИАЛ

 арх. Георги Георгиев


Земята е най-старият материал, използван за декорация. Както и в миналото, глина се използва за украса на екстериора и интериора на сградите. Пластичността на материала и богатата палитра от естествени цветове правят на земята много изразителен и лесен материал за работа.
В традиционната българска архитектура  глината се използва за направа на орнаменти и боядисване на сгради.
В някои стари къщи в Арбанаси, стените и таваните са украсени с релефи от бяла глина. Орнаментите с флорални и геометрични мотиви са боядисани с вар.


Фигура 1 Интериор от Констанцалиевата къща, Арбанаси. В оригиналния си вариант орнаментите по корниза и тавана са изработени от глина и боядисани с вар.

Фигура 2 Таван с глинени орнаменти от Констанцалиевата къща в Арбанаси

През последните години отново се възражда използването на земята не само като строителен материал, но също и като материал за декорация. Декоративни функции, независимо дали под формата на релеф, орнаменти или оцветен детайли, са формирали специален клон в дизайна.Те се използват при различни строителни техники и цели:

Кирпич и пресовани глинени блокове.

При видимата зидария могат да се прилагат различни  деркоративни мотиви при подреждане на отделните тухли. Те могат да се използват както при носещи стени, така  и в пълнежа на паянтови  дървени конструкции. Обикновено се  следва и подчертава тектонична логика на структурата.
Фигура 3 Носеща стена с декоративна фугирана зидария от пресовани земни блокове

Фигура 4 Пълнеж с кирпич „долма“ на паянтова стена.

Фигура 5 Пълнеж с пресовани земни блокове на паянтова стена.


Фигура 6 Два различни мотива при свод от земни блокове. Посоката на отделните редове следва технологичната логика на изграждането.

Фигура 7 Декоративен парапет. Във Франция този мотив е използван при стени на плевни и позволява вентилация на вътрешното пространство.

Работата на известния марокански архитект Elie Mouyal се отличава с експресивност и дълбоко познаване на формата.


Фигура 8 Les jardins de la lagune, Societe Maghreb (горе), Hole in One, 2002, Marrakech (долу)

Трамбована земя

Старите майстори на света използват тази проста техника за някои от най-красивите чудеса на архитектурата.

Фигура 9 Kasbah Amerhidil , Мароко. Снимка Linda De Volder

По своята структура техниката трамбована земя наподобява естествените седиментни скали. Такива стени въздействат на сетивата ни със своята първична сила. Затова те обикновено не са измазани и се експонират без никаква допълнителна обработка.

Фигура 10 Стена от трамбована земя.

За всеки слой може да се използват различни цветове и пигменти. Размерът и характерът на агрегатите в стената оказват влияние на структурата и  също може да бъдат фактор за емоционално въздействие.
Фигура 11 Индиански културен център в Канада Nk’Mip Desert Cultural Centre. За построяването на стената от стабилизирана с цимент трамбована земя са използвани 16 вида земя с различни цветове. Материалът е доставен от райони, обитавани от 16 индиански племена.

Параклисът на помирението (The Chapel of Reconciliation)  е построен през 2000 г. и се намира на бившата "ивица на смъртта" в Берлин. Изграден е изцяло от трамбована земя и е издигнат върху основите на едноименна църква, която е била взривена от властите на ГДР през 1985 г., поради "национални мерки за сигурност". Първоначалното предложение на младите архитекти Rudolf Reiterman и Peter Sassenroth предвижда използване на  бетон и стъкло, но общността възприема тези материали за аналог на репресивната стената, разделяла града. Така те са избрали алтернативните  дърво и глина.  В миналото срещу имота на църквата е имало кариера за добив на глина.  В стените са вградени парчета от тухлите на разрушената църква, които се виждат от хората и им напомнят за бурната история на мястото.  (Източник: Ronald Rael, "Eart Архитектура" стр.44)
Елипсовидната форма на сградата е очертана със стена от трамбована земя със 7.2 м височина и 0,6 м дебелина. [4]

Фигура 12 Параклисът на помирението в Берлин.

Фигура 13 Параклисът на помирението в Берлин. Вградените парчета от тухли напомнят за разрушената църква.

КОБ

Коб е най-старата земна строителна техника, използвана от хората, тъй като не изисква специални инструменти и оборудване. Земята е смесена с вода и слама чрез отъпкване с крака и оформена с ръце като скулптура. Така човекът оставя част от душата си. Може би това е причината в днешното постиндустриално общество много хора да преоткриват техниката КОБ като алтернатива на промишлени продукти. Собствениците най-често се проявяват като хора на изкуството. КОБ позволява по-голяма свобода на личното изразяване чрез цветове и форми.
Фигури 15,16 и 17 представят декоративни стени от коб в къщата на Сюзан Хаган, с. Хотница.

Фигура 14

Фигура 15
Фигура 16

Глинени мазилки и бои

Засиленият интерес през последните години към глинените мазилки и естествени бои е породен не само от ползите за околната среда и здравето. Те задоволяват нашето вродено и естествено желание за красота. В Европа има няколко фирми, които предлагат богата палитра от глинени мазилки и бои. Много дизайнери ги предпочитат за декорация не само за жилищни сгради, но и ресторанти, офиси, банки и други сгради.  Поради наличието на материали и лесния нискотехнологичен процес, много собственици предпочитат сами да подготвят и изпълняват глинени мазилки. За стабилизиране могат да се  използват някои забравени естествени добавки, като казеин, яйца, мляко, кравешки тор и др.  Глината идва в много различни цветове ... жълто, оранжево, кафяво, бяло, сиво ..., дори зелено  и лилаво. Което означава, че може да се използва като свързващо вещество и пигмент за множество различни цветни мазилки.

Фигура 17 Глинени мазилки и бои в къща на Сюзън Хаган, с. Хотница. За получаването на някои цветове към глината са добавени и оксидни бои.

Фигура 18 Рисуване с глинени бои върху глинена мазилка.

Глинените бои се получават лесно. Земя с желан цвят се разтваря с много вода и се оставя да се утаи поне 8 часа. Излишната вода се излива внимателно и се използва най-горният фин слой от глина. За получаване на тъмни нюанси могат да се добавят и сажди.

Фигура 19

Таделакт

Таделакт е  водоустойчива варова мазилка, която се  прилага за външни и вътрешни стени и подове. Произхожда от Северна Африка и е традиционно покритие на дворци, хамами и басейни в Мароко. Тделактът се нанася върху основа от варо-пясъчна мазилка. Представлява смес от вар и каменно брашно или фин пясък. Нанася се на тънък слой и се полира с фин речен камък преди окончателното изсъхване. Накрая стената се третира със сапун, приготвен от зехтин и придобива завършен вид и водоустийчивост.
Таделактът има луксозна, мека и  вълнообразна структура. Подходящ е както за мокри помещения, така и за зидани печки и мебели от глина.
Фигура 20 Полиране на таделакт.


Фигура 21 Таделакт, изпълнен от Росен Мутафчийски.


Фигура 22 Мивка с покритие от таделакт в къщата на Сюзан Хаган, с. Хотница.

Глинени мебели и печки

От земя се изработват и различни елементи на обзавеждането като пейки, рафтове и ниши в стените, печки и дори легла. Земните мебели са продължение на скулптурния подход при строителството с коб.  Те придават един оригинален и индивидуален завършек на интериора.
Благодарение на огнеупорните си свойства земята се използва за направата на зидани печки и фурни. Те са важен елемент в интериора и тяхната украсата става  акцент в обзавеждането.
Фигура 23 Къща в село Лещен.

Фигура 24  Пейка от земя. Източник Sunseed Desert Project
Фигура 25 Ракетна печка затопля легло от глина. Къща на Сюзън Хаган в с. Хотница
Фигура 26 Зидана печка (джамал)  в Констанцалиевата къща, Арбанаси.
Фигура 27 Пещ от къщата на Сюзан Хаган, с. Хотница.

Релефи

Изработени от глина релефи подчертават индивидуалния характер на сгради и помещения.
Фигура 28

Фигура 29
На фигури 28 и29 са показани два релефа, изработени от глина с естествените и цветове.
Фигура 30 Релефен орнамент, къща на Сюзан Хаган, с. Хотница

Фигура 31 Релефен орнамент, вилно селище Омая.

Скулптури

Скулпторът Павел Койчев предпочита като основен материал за някой свои работати плет, измазан с глина и кравешка тор. Изненадващо през 2001 г. в съавторство с арх. Бойко Кадинов той представи в  центъра на София  арт-инсталацията "Обиталището", едно място за размисъл и медитация, изградено от глина, дърво и метал (фиг. 32 и 33). Тази скулптора е своеобразно търсене за преодоляване на загубата на човешка идентичност в сблъсъка между природа и цивилизация.
Фигура 32

Фигура 33

"Градежът"  е друго произведение на Павел Койчев (фигури 34, 35 и 36). Представлява артистична екологична къща, построена от естествени материали. Първият етаж е изграден изцяло от камък. За вторият етаж  е използвана дървена паянтова конструкция с пълнеж от плет, измазан с глина. За обзавеждането на стаите   са използвани само природни материали. Скулптурата е защитена с голям прозрачен навес. „Пластика, която може да се обитава"- така авторът нарича своята творба. Павел Койчев казва „ Аз гледам на всичко глобално. Защото, когато гоним прогреса ние се отдалечаваме от приридата, и това е обезпокоително.  Днешните модерни строителни техники и материали са луди. Идеята ми е да се следва естествения подход, нетоксичен и симпатизиращ на природата. "
Фигура 34

Фигура 35

Фигура 36


понеделник, 10 март 2014 г.

ШКОЛА ПО СТРОИТЕЛСТВО С ГЛИНА на 13-14 май, 2017

За всички желаещи да усвоят теоретични знания и практически умения за строителство с естествени материали. Обучението обхваща теория и практика в рамките на два дни и ще се проведе от 9:00  (събота) до 16:30  (неделя) в местността Горен Крупец, близо до с. Извос, Белоградчишко.
  Линк към карта на местността. 
http://wikimapia.org/#lat=43.6070722&lon=22.6540259&z=16&l=0&m=b


                                 ПРОГРАМА

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТ
  • Глината като строителен материал- свойства, тестване, добавки. Нормативи и топлоизолации. Елементи на сградата- основи, стени, скелет, покрив и др.
  • Строителни техники – паянтова конструкция, кирпич, плет, коб, трамбована глина и др. Реконструкция на стари сгради.
  • Детайли – зидове,арки, сводове, куполи, затревен покрив и др. 
  • Довършителни работи – подове, мазилки, боядисване и др.
  • Отопление- зидани печки, подово отопление (хипокауст)


ПРАКТИЧЕСКА ЧАСТ
  •  Направа на пресовани глинени блокове и кирпич и зидане на стена и арка. Глинена мазилка. Глинен под.
  •  Направа на стени от коб и трамбована глина.

Водещ: арх. Георги Георгиев

Максимален брой  участници– 6.

Такса за участие: 90 лв

Записване на: ultrajoro@abv.bg или тел. 0878947907


Предварително авансово плащане от 45 лв. може да направите по банков път или чрез пощенски запис( 3900 Белоградчик, до поискване). Банковата сметка е IBAN: BG19 UBBS 8002 1086 5514 30 BIC: UBBS BGSF ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД ГЕОРГИ СТЕФАНОВ ГЕОРГИЕВ 


Обедното хранене ще бъде обща грижа. Всеки ще донесе каквото обича.

Мога да ви насоча към следните места за нощувка:
1. Бунгала "Римско злато" в с. Извос. 0876861676http://pochivka.bg/o-14048-%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%BE_%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE   Намират  се на 2 км. от мястото на курса.
2.Вила "Джун" в с. Извос 0887098482
http://www.villajunbg.hit.bg/
3. Хотел "Далия" в Белоградчик. http://www.hoteldalia.net/
4. Хотел " Касъл Котидж" в Белоградчик http://www.castlecottage.eu/ 

В Белоградчик може да намерите и други възможности.

понеделник, 11 ноември 2013 г.

Children’s Ecostation “Beli Brezi” in Nature Park “VItosha”


  • Investor : Depatment of Nature park Vitosha
  • Architectс : arch.Georgi Georgiev, arch .Iliana Ignatieva
  • General contractor : Affordable Modular Construction Ltd
  • Constructor : eng.Violeta Nikolova


Children’s Ecostation “Beli Brezi” in Nature Park “VItosha” is built in 2013 according to project #BG0042 “Rebirth and preservation of traditional building technics and skills used in Bulgaria”, accomplished by Department of Nature park Vitosha in partnership with Norwegian Crafts Development – in priority field #4: “Preservation of the European cultural heritage”. The project is financed by Island, Lichtenstein and Norway through financial mechanism of the European economic area and the government budget of Republic of Bulgaria.
The building combines the functions of information, education and exhibition center, providing enclosed exhibition areas with the ability to be prepared children and student discourses about the biodiversity in the area of the Nature Park, ethnographic specificity, etc.
Inherently the project is the first of this kind and it sets the goals listed below:
  • The current building to be an exposition with demonstration of different ecologic building methods, including traditional for Bulgaria from 150-200 years ago;
  • Use of natural local building materials and low-tech labor;
  • Reproduction of old and introducing of new ecologic building technics;


In the process of designing and building were studied and applied different old building technics: stone masonry, half-timber frame constructions, block construction of uncultivated timber logs, walls made of adobe, wattle-and-daub walls, cob walls, timber beam construction with clay filling, timber shingles roof, clay render, etc. Natural building materials were used: stone, wood, unroasted earth clay and straw. There was tested building construction of timber logs with small diameter, so called “Ritlovitsi”, which are got from sanitary cleansing of the forest.


Some of the general advantages of the unroasted clay as a building material are distinguished:
  • Naturally maintenance of optimal RH in the rooms between 40% and 70%. Earth is capable of absorbing and releasing air humidity faster and in greater degree than any other material. (for example 30 times more than brick masonry)
  • Conservation of warmth because of the high thermal inertia of the walls.
  • Economy of energy and reduction of the pollution of the environment. Building with earth consumes approx. 1%-2% of the energy needed for production and transportation of the bricks or reinforced concrete.
  • Earth can be recycled many times without harmful emissions and with minimal energy cost.
  • Transportation costs are economized.
  • Material suitable for self-build. Generally the construction methods with earth are low-tech and can be performed from unprofessional.
  • Earth conserves the timber elements, which are in contact with it. This is because of the low humidity from 0.4% to 6% and the high capillarity of the material.
  • Protects against high frequency electromagnetic radiation.


Old heating systems like masonry stove (Djamal) and air under floor heating (Hypocaust) are used.


Knowledge transfer and exchange of experience in the field of traditional building technics used in Bulgaria and Norway was performed in the process of research and design.
In combination with the Museum of the Bear, Museum of Dragonfly and Museum of Owls, which are situated near, and recently finished informational alley in the area “Iglikina Poliana”, the children’s eco park provides excellent opportunities for student’s green school and contributes for extension stay of the visitors of the park when the weather conditions prevent outdoor lessons, providing suitable conditions for activities in a cozy atmosphere.