Да отгледаш промяната / Growing Change (2012)

Tова пътешествие на австралийския режисьор Саймън Кюник се опитва да намери отговор на въпроса как ще се изхранва светът в бъдеще и защо настоящата хранителна система оставя гладни стотици милиони хора.
Филмът започва с разследване на световната продоволствена криза от 2008 г. и основните причини за нея. Разширявайки интензивното индустриализирано земеделие, дали проблемите ще се разрешат или ще продължат да се повтарят? Ако вече произвеждаме достатъчно храна, за да нахраним света, защо толкова много хора остават гладни?
След като чува за опитите на Венецуела да развие справедлива и устойчива хранителна система, режисьорът се запътва натам, за да провери дали наистина е така, какво конкретно страната прави по въпроса и можем ли да се поучим от нейния опит.
След десетилетия на урбанизация и пренебрегване на селското стопанство от страна на правителствата, Венецуела се изправя пред дълбока продоволствена криза. „Да отгледаш промяната“ документира опита й за изграждане на нова хранителна система почти от нулата.
Срещаме земеделски производители, които получават за първи път достъп до земя и работят в кооперативи, за да прекъснат зависимостта на страната от вноса на хранителни продукти.
В селата срещаме производители на какао, които сега са защитени от безскрупулното изкупуване на продукцията им на изключително ниски цени от страна на мултинационалните компании, и сега са ангажирани в създаването на местно производство на шоколад.
По крайбрежието виждаме рибарите, които се възползват от новите наредби, забраняващи индустриалното тралиране на дъното.
В хаотичната столица Каракас откриваме процъфтяващи градски градини, произвеждащи пресни биологични продукти.
Влизаме в магазините, където бедните градски жители имат достъп до храни на достъпни цени.
Всичко това е част от процеса на изграждане на хранителна независимост на страната. В основата на този процес са залегнали принципите на социална справедливост и устойчиво производство.
Тази вдъхновяваща история е изпълнена с жизнерадостни герои, провокиращи мисленето, невероятна природа и множество идеи за промяна на хранителната система.

Подобни филми

Коментари (3)

  1. …продължение
    ами за да са все по-богати, корпорациите които са ги зъздали. За това им трябват зависими хора-роби, не свободни, да бачкат за тях, и да им консумират произведените боклуци, дали храна, дали други стоки…все тая..

  2. 9:12 и натам.
    „тъй като високотехнологичното и високоенергийното земеделие е единственият метод, чрез който се опитваме да премахнем глада в света“
    напълно погрешно разбиране за света и как функционира.
    Тези съвременни технологии, и всички такива индустрии са създадени не за да мислят за…

  3. Не знаех, за тази справедлива хранителна система във Венецуела.Определено ме заинтригувахте положително и ще потърся още странична информация.Надявам се и ви да ни пишете и информирате още.Наистина е страхотно да отгледаш нещо и да проследиш всяка една негова промяна.Тъжно е да влезеш в един магазин, който се намира в толкова бедно място, че човек си купува само жизнено необходимите продукти ако изобщо има пари да си вземе и тях. Тук като се замислим колко много храни изхвърляме от заведения и ресторанти.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×